Gőzzel történő tisztítás
A gőz fertőtlenítő hatása az általa közölt hőben rejlik. Az Optima Streamer XE készülék 120-130°C-ra hevíti a vízgőzt, ezáltal túlhevített gőz keletkezik. A tisztítás folyamán a hordó belső hőmérsékletét 90°C-ra melegítem, majd ledugózom. Miközben kihűl a hordó, a fa szövetei közül a vákuum kiszívja a szennyeződést.
A gőz segítségével a hordó a
lehető legalaposabb mosást kapja!
A kezelés előnyei:
- A hordó falára tapadt borkövet és a fa szövetei közt megtapadó szennyeződést hatékonyabban távolítja el, mint a magasnyomású hordómosó készülékek
- A hordóban 0-2 mm mélyen elpusztítja a Brettanomycest
-
A hordó belső felszínén a hőkezelés elpusztítja a mikroorganizmusokat, melyek borhibához, borbetegséghez
vezetnek
- 100%-ban természetes eljárás, nincs vegyszerhasználat
- 90%-kal kevesebb vizet fogyaszt, mint más mosási mód
- Az évenként egyszeri gőzzel való tisztítás megnöveli a hordó élettartamát
- A gőzfejlesztő generátor elektromos árammal működik, így nincs károsanyag kibocsátás sem
A kezelés hátránya:
- Csak a hordó belső felületén képes a Brettanomycest elpusztítani, maximum 2 mm mélységben. Mivel a Brett akár 6-8 mm mélyre is be tud húzódni a fa szöveteibe, könnyen vissza tud fertőződni a boroshordó. Az ózonos kezelés viszont 8 mm mélyen is ki tudja fejteni fertőtlenítő hatását, ezért Brettes hordó fertőtlenítése ózonnal lényegesen eredményesebb, mint gőzzel.